• darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg

KRAAMZORG ALGEMEEN.

De kraamverzorgende is een professional met veel kennis van zaken en ervaring met het jonge moederschap en het omgaan met baby’s. De kraamweek met een kraamverzorgende is typisch Nederlands. Dat komt omdat wij vinden dat de kraamvrouw een hele week lang door de kraamverzorgende geholpen en vertroeteld moet worden, en terecht! De kersverse moeder heeft iets heel bijzonders gepresteerd en is daarom voor een week het middelpunt van de wereld.

Tijdens de thuisbevallig is de kraamverzorgende aanwezig als de praktische, professionele assistent van de verloskundige. De verloskundige regelt het inzetten van de kraamverzorgende.

Ze zet alles klaar, ondersteunt de vrouw tijdens het ontsluiten en persen en verricht hand- en spandiensten. Tijdens de eerste belangrijke uren is zij degene die ervoor zorgt dat moeder en kind ongestoord de eerste subtiele contacten kunnen leggen. Ze geeft instructies en informatie. En ze begeleidt de jonge ouders de eerste acht dagen, alles onder supervisie van de verloskundige.

Bij een ziekenhuisbevalling is één telefoontje voldoende om de kraamzorg in te zetten zodra u thuis komt.

Ze is er voor opgeleid om in een handomdraai het huishouden draaiende te houden, je te verwennen, je nieuwe energie en zelfvertrouwen te bezorgen en een bijdrage te leveren aan een feestelijk kraambed. De kraamverzorgende heeft ook een signalerende taak. Is er iets niet pluis met moeder of de baby dan belt ze direct met de verloskundige. Kraamverzorgende en verloskundige vullen elkaar aan.

Ondanks dat de kraamverzorgende thuis te gast is, zal ze zich gemakkelijk aanpassen aan de gang van zaken en aan de huisregels. Kraamverzorgenden zijn flexibel en hebben een groot sociaal aanpassingsvermogen.

De verzorging van moeder en kind, inclusief de borst- en/of kunstvoeding krijgen de meeste aandacht van de kraamverzorgende. Daarnaast de overige gezinsleden en de licht huishoudelijke werkzaamheden. Tot het takenpakket behoort geen achterstallig werk of grote schoonmaakklussen.

Als de kraamverzorgende ’s morgens komt wordt eerst besproken hoe de afgelopen nacht en avond zijn gegaan. Daarna maak je samen een plan voor de dag. Maak je wensen duidelijk kenbaar. Voor de kraamverzorgende is het prettig om jullie prioriteiten te weten, zodat ze daar rekening mee kan houden. Tijdens haar eerste dag zal ze de sfeer zo goed mogelijk proberen op te snuiven om te weten met welke zorg en aandacht jullie het meest gebaat zijn.

Wettelijke eigen bijdrage: € 4.30 per uur. Er zijn verzekeringen die deze eigen bijdrage vergoeden. Informeer bij uw verzekering.


Bron: Beatrijs Smulders

Werkgebied: Kop van Noord Holland.